Ugrás a tartalomra

Emlékezés a 120 éves iskolában

2024. július 04. csütörtök
A Kossuth iskola volt diákja, Zakariás József kapott emléktáblát
Emlékezés a 120 éves iskolában

Emléktáblát avattak a Kossuth Lajos Magyar–Angol Két Tanítású Nyelvű Általános Iskolában Zakariás Józsefre, a budafoki születésű olimpiai bajnokra, magyar labdarúgóra, edzőre, az Aranycsapat balfedezetére emlékezve, aki 35 válogatott mérkőzésen játszott, és négy éven át kossuthos diák volt. Az emléktábla-avatással a résztvevők kettős évfordulót ültek: 2024-ben ünnepelte volna 100. születésnapját a negyvenhét éves korában elhunyt legendás futballista, és 120 éves lett a Kossuth iskola.

Emléktáblát avattak a Kossuth Lajos Magyar–Angol Két Tanítású Nyelvű Általános Iskolában Zakariás Józsefre, a budafoki születésű olimpiai bajnokra, magyar labdarúgóra, edzőre, az Aranycsapat balfedezetére emlékezve, aki 35 válogatott mérkőzésen játszott, és négy éven át kossuthos diák volt.

Az emléktábla-avatással a résztvevők kettős évfordulót ültek: 2024-ben ünnepelte volna 100. születésnapját a negyvenhét éves korában elhunyt legendás futballista, és 120 éves lett a Kossuth iskola.

Zakariás József (Zaki) labdarúgói karrierje még gyermekkorában indult Budafokról. Húszévesen, 1944 szeptemberében már az első osztályban lépett pályára, és a Gamma kikapott ugyan az Újpesttől (2:3), de néhány héttel később már ezt írta róla a Nemzeti Sport: „Zakariás nagyszerűen fejlődik. Pompás érzékkel helyezkedik, gyors, jól passzol, jó a fejjátéka.”

1947-ben volt először A-válogatott, akkor az Albániát legyőző (3:0) csapatban szerepelt. Sebes Gusztáv csapatának alapembere és Bozsik József remek társa, klasszis kiegészítője volt.

Zakariás József fiatal focista korában azonban nemcsak kitűnő játékos, de kitűnő tanuló is volt, akire számos más, akár szónoki feladatot is rábíztak.

– Nekünk, pedagógusoknak rendkívül fontos, hogy olyan különleges példaképet, kiváló mintát állíthassunk gyermekeink elé, amilyen Zaki. Rendkívül sokoldalú tehetség volt, akire felnézhetnek tanítványaink – emelte ki köszöntőbeszédében a méltó emlékezés és örökség megőrzését célzó eseményen a Kossuth iskola igazgatója, Rákosné Varga Edit.

Az emléktáblát, amelyet a Kossuth iskola, az Aranycsapat Testület és a felvidéki Kárpátia Sport Polgári Társulás állíttatott, és elkészítése Túri Török Tibor szobrászművész munkáját dicséri, Ailer Gáspár plébános, Halász Attila baptista lelkipásztor és Hokker Zsolt evangélikus lelkész áldotta meg.

A kulturális műsorral színesített avatóünnepségen többek között jelen voltak az Aranycsapat labdarúgóinak családtagjai, így Zakariás József gyermekei, Ágnes és Tamás, unokája, Keresztes Ágnes, valamint Pallag György, a felvidéki Kárpátia Sport Polgári Társulás elnöke, Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke és Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere is.

A futballistára emlékező beszédek után a jelenlévők megkoszorúzták a leleplezett emléktáblát.

Tamás Angéla